Lid van beroepsvereniging BATC
Wat is orthomoleculaire therapie?
Orthomoleculaire therapie is een complementaire behandelmethode die zich richt op het bevorderen van gezondheid en welzijn door het gebruik van voedingsstoffen in optimale hoeveelheden. De term "orthomoleculair" is afgeleid van het Griekse woord "orthos" (wat "juist" of "optimaal" betekent) en "moleculair" (dat verwijst naar moleculen). Het concept werd in de jaren zestig geïntroduceerd door de Amerikaanse wetenschapper Linus Pauling, tweevoudig Nobelprijswinnaar.
Het uitgangspunt van orthomoleculaire therapie is dat een gezond lichaam een evenwichtige balans van voedingsstoffen nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Hierbij gaat het niet alleen om de bekende macronutriënten (zoals koolhydraten, vetten en eiwitten), maar vooral om micronutriënten, zoals vitamines, mineralen, aminozuren, vetzuren en antioxidanten.
Daar waar reguliere therapie zich vaak richt op het behandelen van symptomen en ziekten, legt orthomoleculaire therapie vooral de nadruk op de onderliggende oorzaken en preventie d.m.v. gezonde voeding en natuurlijke suppletie in plaats van medicatie Voor mensen die liever natuurlijke alternatieven gebruiken, kan dit een aantrekkelijk voordeel zijn.
Het is echter geen vervanger voor reguliere therapie, d.w.z. bestaande medicatie op doktersrecept zal alleen op advies van de arts gestaakt of aangepast zal worden. De gezonde voeding en suppletie zijn een aanvulling op de reguliere therapie, met als voordeel dat bij sommige klachten de reguliere medicatie omlaag kan of zelfs gestopt kan worden na verloop van tijd. Maar natuurlijk altijd in overleg met de reguliere behandelaar.
Persoonlijke en holistische benadering
Orthomoleculaire therapie wordt afgestemd op de specifieke behoeften van een individu. Deze gepersonaliseerde aanpak houdt rekening met uw voeding, leefstijl, stress en eventuele gezondheidsklachten.
Verbetering van welzijn
Naast fysieke gezondheid richt orthomoleculaire therapie zich ook op mentale en emotionele aspecten van welzijn. De focus op een gezonde leefstijl en het personaliseren van de therapie kan bijdragen aan een groter gevoel van controle en balans in het leven, wat positief is voor het algehele welzijn
Hoe werkt orthomoleculaire therapie?
- De individuele behoeften van een persoon worden geanalyseerd en tekorten of onevenwichtigheden in voedingsstoffen worden opgespoord. Dit wordt vaak gedaan aan de hand van een intakevragenlijst, een gesprek en een gezondheidsscan m.b.v. een Bioresonantieapparaat. Op basis van de bevindingen wordt een behandelplan opgesteld, dat kan bestaan uit:
- Aanpassingen in voeding: het dieet wordt aangepast om tekorten aan te vullen en schadelijke stoffen (zoals suikers of kunstmatige toevoegingen) te vermijden.
- Suppletie: naast voeding kan het gebruik van voedingssupplementen, zoals vitamines en mineralen, worden aangeraden om het lichaam te ondersteunen.
- Leefstijladviezen: adviezen over beweging, slaap, stressmanagement en andere aspecten van een gezonde levensstijl.
- Bioresonantiebehandeling: met bioresonantieapparatuur.
Wil je weten voor welke gezondheidsklachten orthomoleculaire therapie inzetbaar is, klik hier.
Voor uitleg wat bioresonantietherapie precies inhoudt, klik hier.
De voordelen van de combinatie van bioresonantie en orthomoleculaire therapie vind je hier.
Wil je weten of deze therapie voor jou passend is, vul dan de checklist in.

